SKJA BLOGI

Sotilaspastori Jouni

Ajanlasku Afganistanissa ei ole aivan yksinkertaista. Kun suomalaisen almanakan mukaan on joulukuun ensimmäinen päivä vuonna 2013 ja uuteen vuoteen on vielä kuukausi, niin islamilaisessa kuukalenterissa on vuoden ensimmäisen kuukauden eli muharram-kuun 27. päivä – auringonlaskuun asti – ja vuosiluku on 1435. Ja kuitenkin Afganistanissa eletään vuotta 1392 ja qaws-kuun kymmenettä päivää! Paikalliseen uudenvuodenjuhlaan on aikaa vielä melkein neljä kuukautta.

Kaikki tämä vaikuttaa myös SKJA:n elämään. Suomalaiset kuten muutkin ISAF-joukot laskevat tietysti aikaa länsimaisen eli gregoriaanisen kalenterin mukaan. Yhteistoiminnassa afgaanien kanssa on kuitenkin huomioitava sekä heidän oma kalenterinsa että islamilainen kuukalenteri. Tulevaa toimintaa voi esimerkiksi suunnitella ajanjaksolle 1.1.-20.3., sopivasti länsimaisesta vuodenvaihteesta paikalliseen vuodenvaihteeseen. Suomalaisten on turha lähteä kouluttamaan paikallista poliisia tai kokoustamaan afgaaniupseerien kanssa, jos on jokin yleinen vapaapäivä.

Kansalliset, maalliset juhlapäivät lasketaan aurinkokalenterista (hedzra-e shamsi), joka on käytössä Iranissa ja Afganistanissa. Tämän kalenterin vuosi alkaa kevätpäivän tasauksesta ja on yhtä pitkä kuin gregoriaanisenkin – se vain alkaa ja päättyy vajaat kolme kuukautta myöhemmin. Tämän kalenterin uusivuosi eli nawroz on suuri juhla erityisesti Mazar-e Sharifissa, jossa se tunnetaan nimellä Gul-e Surkh. Ensi keväänä alkaa vuosi 1393. Afganistanin kansallispäivä on aurinkokalenterin asad-kuun 28. päivänä, gregoriaanisessa kalenterissa hieman elokuun puolenvälin jälkeen (viimeksi 19.8.2013). Maanviljelijät seuraavat aurinkokalenteria, koska sen vuodet ja kuukaudet pysyvät vuodenaikojen rytmissä.

Jokapäiväistä arkea Mazar-e Sharifin kadulla

Muslimien uskonnolliset juhlat kuitenkin määräytyvät islamilaisesta kuukalenterista. Tässä kalenterissa kuukauden alkaminen katsotaan taivaalta kuun vaiheista, ja vuodessa on kaksitoista tällaista kuukautta. Vuoden pituus on silloin vain suunnilleen 354 vuorokautta, joten kuukalenterin mukaiset juhlat tulevat vuodenaikoihin nähden joka vuosi puolitoista viikkoa aikaisemmin kuin edellisvuonna. Esimerkiksi paastokuukausi ramadan voi olla mihin vuodenaikaan tahansa. Paaston päättymisen juhla id al-Fitr on kuukalenterin Shawwal-kuun ensimmäisenä päivänä ja uhrijuhla id al-Adha (dariksi id-e Korban) viimeisen kuun kymmenentenä päivänä. – Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, tärkeimpiä juhlia ei aina vietetä sen mukaan, miten tähtitieteilijät ja matemaatikot ovat etukäteen laskeneet kuun vaiheet, vaan sen mukaan, miltä kuu näyttää vaikkapa Arabian niemimaalla. Afganistanissakin voidaan viime tippaan asti odottaa, alkaako jokin uskonnollinen juhla huomenna vai vasta ylihuomenna.

Auringonlasku Mazar-e Sharifin länsipuolella

Sekä Afganistanin ja Iranin aurinkokalenterin että islamilaisen kuukalenterin vuosi 1 oli silloin, kun profeetta Muhammad aikoinaan siirtyi Mekasta Medinaan, länsimaisen ajanlaskun mukaan vuoden 622 kesä-heinäkuussa. Koska kuuvuosi on lyhyempi kuin aurinkovuosi, kuukalenterin vuodet vierivät nopeammin, ja islamilaisessa kuukalenterissa alkoi jo vuosi 1435. Tuo vuosiluku ei kuitenkaan ole paljoa esillä Afganistanissa, vaan seinäkalentereissa ja asiapapereiden päiväyksissä komeilee 1392.

SKJA elää siis kolmen kalenterin mukaan …tai ainakin kolmen. Alkavan joulukuun ensimmäinen päivä sattuu olemaan ensimmäinen adventtisunnuntai, vuoden alkamisen päivä luterilaisten, roomalaiskatolilaisten ja anglikaaninen kirkollisessa kalenterissa. Odotettavissa on, että hoosianna-hymni kajahtaa Mazar-e Sharifissa sekä suomeksi että ruotsiksi…